“Enerji” mitokondri adı verilen küçük hücresel yapılar tarafından üretilen adenozin trifosfat (ATP) adlı bir moleküldür. ATP’nin görevi enerjiyi depolamak ve daha sonra bu enerjiyi vücudun diğer bölgelerindeki hücrelere iletmektir. Ancak, yaşlandıkça vücudunuzda daha az mitokondri bulunur. Yaşa bağlı enerji kaybının tüm yönlerinin üstesinden gelinemeyebilir, ancak vücudunuzun daha fazla ATP üretmesine ve azalan enerji seviyelerini yenilemesine yardımcı olmanın yolları vardır. Beslenme düzeninize enerji veren besinleri ekleyerek vücut dengenizi koruyabilir ve daha enerjik hissedebilirsiniz.
Tavuk, Balık ve Hindi
Beyaz et grubunda yer alan bu besinler içerdiği protein, B vitamini ve yağ asiti miktarı ile vücut için yüksek miktarda enerji vericidir. Beyaz et, kas ve kemik gelişimini desteklerken aynı zamanda beyin fonksiyonlarını ve kalp sağlığını korur.
Kuruyemiş Çeşitleri
Uzmanlarca günlük beslenme düzenine eklenmesi gerektiği söylenen kuruyemişlerin besin değeri çok yüksektir. Kuruyemişler içeriğinde bol miktarda protein, vitamin ve mineral barındırır. İçerdiği bu protein, vitamin ve mineraller sindirim sistemini düzenler, beyin sağlığını destekler ve enerji verir.
Mantar
Mantarlar besin değeri açısından çok zengindir. Mantarların yağ ve kalori oranı oldukça düşüktür fakat vücuda ihtiyacı olan B vitamini ve proteini sağlamak için iyi bir kaynaktır. Ek olarak önemli miktarda mineral, antioksidan ve lif içermektedir.
Muz
Muz, besleyici yanıyla öne çıkan ve en çok enerji veren besinlerden biridir ve içinde karbonhidrat ve bol miktarda potasyum bulundurur. Ayrıca uzun süre tok tutma özelliği vardır ve kalp sağlığı için de oldukça önemlidir. İçerdiği lif sayesinde sindirim sistemini düzenleyici etkileri de bulunur. Tüm gün enerjik ve tok hissetmek için muz tüketmek iyi bir tercih olabilir.
Ispanak
Ispanak ve yeşil yapraklı sebzelerin çoğu sağlıklı miktarda magnezyum içerir ve ayrıca mitokondrilerimizi, hafızamızı ve bilişimizi desteklemek için flavonoidler ve karotenoidler adı verilen antioksidanları yüksek düzeyde içerir.